Nem beszélek zöldségeket

Helyszín: Budapest, Auróra utca 11

Időpont: 2017. Március 28.  18:00-21:00

Az alkalom Facebook eseménye: >>>

LEÍRÁS:

Vannak filmek, melyek a maguk csendes módján, leheletfinom eszközökkel mesélnek kis csodákról. Germain (Gérard Depardieu) amolyan ügyefogyott mackóként, francia Forrest Gumpként csetlik-botlik az életben, alkalmi munkákból él. Sörözik a haverokkal, gondozza a veteményét, s az anyja házának kertjében lakik egy lerobbant lakókocsiban. Az egykori lassú felfogású, rossz tanuló ma is nehezen tud olvasni, hadilábon áll a szavakkal, a mindennapokat a maga egyszerű módján éli meg.
A szeretettelenségben töltött gyerekkor, a rideg anya által meghatározott felnőtt mindennapok sivársága után Germain csak abban lelheti örömét, hogy napközben a városka parkjában üldögél a padon, és eteti a galambokat.
Itt hozza össze a sors Margueritte-tel (Gisele Casadesus), a törékeny, nyugdíjas tudóssal, aki minden idejét az irodalomnak, a könyveinek és a szavak “hatalmának” szenteli. A két ember szokatlan barátsága észrevétlenül kovácsolódik ott a padon, a galambok közt. Az egyszerű, de szeretetéhes fickó, és a világtól búcsúzó művelt asszony kapcsolata mélységes szereteten, és egy szokatlan, de annál erősebb “anya-fiú” kapcsolaton alapul. Germain szomjazza a tudást és az útmutatást, Margueritte pedig még egyszer, utoljára szeretne valamit átadni a szavak szeretetéből.
Eleinte Margueritte olvas fel a hümmögő, szavakat ízlelgető Germainnek, aki lassan “rákap” a tudás és az olvasás ízére. Ahogy lassan a túlkoros diák horizontja tágul, a férfi élete mind jobbra fordul, s képes lesz értékelni maga körül a pici örömöket is.

Ébredések

Helyszín: Budapest, Auróra utca 11

Időpont: 2017. Március 7.  18:00-21:00

LEÍRÁS:

A visszahúzódó, inkább kutatóorvosnak, mint gyakorló pszichiáternek való Dr. Malcolm Sayer a Baibridge-i Kórház ideggyógyászatára kerül. Az osztályon szinte teljesen öntudatlan, gyermekkoruk óta tetszhalott állapotban lévő betegeket kezelnek. Bár nem tudnak beszélni és érzelmeiket, gondolataikat más módon adják környezetük tudtára, Sayer meg van győződve róla, hogy ezek az emberek “odabenn mégis élnek”. A lelkes orvos egy olyan új gyógyszert fedez fel, amellyel a betegeket vissza lehet hozni őket az életbe. Csodálatos ébredésnek lehetünk tanúi

A Bélier család

Helyszín: Budapest, Auróra utca 11

Időpont: 2017. Február 23.  18:00-21:00

LEÍRÁS:

Paula Bélier első látásra egy átlagos tinédzser életét éli egy francia kisvárosban: gimnáziumba jár, fiúzni akar, legjobb barátnőjével bandázik iskola után és nagyon szeretne énekfakultációra járni. Egy fiú kedvéért. Már a meghallgatáson kiderül, hogy kivételes zenei tehetsége van, és tanára komoly esélyét látja, hogy a lány egy menő párizsi iskolában fejleszthesse hangját. Ám a lehetőség Paulát nem várt dilemma elé állítja: családjában ő az egyetlen, aki nem siketnéma, ami miatt szülei és farmjuk gazdálkodásában elengedhetetlennek tűnik a segítsége. Főleg, amikor édesapja hirtelen ötlettől vezérelve indulni akar a helyi polgármester választáson és politikai ambícióinak népszerűsítését-tolmácsolását csak a lány tudja segíteni. De vajon ez elég ok, hogy családja visszatartsa a tehetséges lányt álmai valóra váltásától?

Aaltra

Helyszín: Budapest, Auróra utca 11.

Időpont: 2017. Február 8.  18:00-21:00

LEÍRÁS:

Valahol Észak-Franciaországban egy vidéki út mentén él két szomszéd. Egy gazda és egy irodista. Utálják egymást és életük másból sem áll, mint egymás bosszantásából. Aztán egyszer, egy tettlegességig fajuló összezördülés folyamán rájuk borul egy traktor, s kórházba kerülnek. Az eredmény: mindketten nyaktól lefelé megbénultan, tolószékbe kényszerülnek. Sikertelen öngyilkossági kísérleteik után egymástól függetlenül elhatározzák, hogy személyes zarándoklatba fognak, s bár a sors úgy hozza, hogy a legkevésbé sem keresik egymás társaságát, útjuk során ismét “szomszédok” lesznek. Különös és kiszámíthatatlan Odüsszeiájuk végigvezet Franciaországon, Belgiumon, Hollandián át; végcélja Finnország, ahová kártérítést követelni érkeznek a balesetüket okozó traktort gyártó céghez

Légyott a hetesen

Légyott a hetesen // Filmklub – Beszélgetés

Helyszín: Budapest, Auróra utca 11

Időpont: 2017. január 17.  18:00-21:00

LEÍRÁS:
Az igaz történeten alapuló vígjáték a 7-es főút mellett található mozgássérült otthonban játszódik. A film főhőse az ötvenéves, izomsorvadásos René, gonosz, ingerlékeny, nem fukarkodik alpári sértegetéseivel. Undok, rossz természete miatt közutálatnak örvend. Fárasztja a személyzetet és a lakótársakat is. Julie-nek, a tapasztalatlan, kezdő gondozónőnek rögtön egy ilyen kiállhatatlan beteget kell ellátnia.
René szobája pornográf képekkel van kiplakátozva. Egyre öntudatosabban és harsányabban hirdeti az egyik legalapvetőbb emberi szükséglethez, a szexhez való jogát. Julie-nek adja ki a feladatot, hogy intézkedjen. Julie végigjárja a hivatalos utat, de mindenhol értetlenségbe és ellenállásba ütközik. Azonban nem adja fel. Hiszen közel a 7-es főút, ahol hivatásos hölgyek állnak rendelkezésre…
René álma végre valóra válik, s az utálatos alakból egy csapásra elragadó személyiség válik. Mozgássérült társai, akik értetlenül szemlélik furcsa átváltozását, megpróbálják kideríteni, mi okozhatta ezt a különös fordulatot. Hamarosan rájönnek, miért tűnik el René időnként olyan titokzatosan. Persze jobb lett volna, ha a dolog titokban marad…
Jean-Pierre Sinapi kényes, provokatív témához nyúl, de mindezt sok humorral, tapintatosan és gyöngéd szeretettel teszi. A 2002-ben Cannes-ban Arany Pálmát nyert Olivier Gourmet (A fiú) a mozgássérült férfi szerepében pedig rendkívül hiteles, sőt, lenyűgöző!

Hogy értem?

Ezt többféleképpen lehet érteni. Kimozdulni a megszokottból, az ismertből a biztonságot nyújtó közegből. Akár fizikai értelemben, akár szellemileg, a gondolkodásmód változásán keresztül.
Ez kockázattal jár néha, de érdemes nyitni, mozdulni az új, a még ismeretlen felé. Ez szellemileg is igaz, de fizikailag is. Sőt, ez a kettő, gyakran együtt jár. Ha fizikailag kimozdulok, akkor új élmények érnek, ezáltal gazdagodom, és jó esetben én is gazdagítok másokat.
Ha fogyatékos ember vagyok, bármilyen szempontból, és pozitív módon közeledek a tágabb környezetemhez, akkor nagy valószínűséggel érzékenyebbé, befogadóbbá teszem azt, vagy legalábbis részem lesz abban a folyamatban, amely által azzá válik. Ugyanez fordítva is igaz.
Ez a dinamikus folyamat, kölcsönhatás fogja kimunkálni azt a normarendszert, azt a hozzáállást önmagamhoz és a környezetemhez, amely révén egyre inkább rutin szinten, egymás értékeit meglátó és értékelő közösségek formálódnak eltérő képességű emberekből.
Ezért bíztatok mindenkit, hogy mozduljon ki, hogy gazdagodjon és gazdagítsa a környezetét.
Mozdulj Ki!

“Nem tudok járni s nem ülhetek veszteg”

Szerintem legtöbbünk már életében többször átélte azt az állapotot, amit egy költünk így öntött szavakba: “Nem tudok járni s nem ülhetek veszteg”. Ő a szerelem kábulatára értette, de sokmindennel kapcsolatban is érezhetünk hasonlóan. Amikor a fizikai valóm ellentétben áll a vágyaimmal. Vagy fordítva. Valamit úgy érzek, hogy nem tudok megtenni, ugyanakkor nem hagy nyugodni. Valami, legbelül arra ösztönöz, hogy mégis megtegyem.

Vágyok valamit egyedül megtenni, akármilyen kis dologról legyen is szó,  de nehéz, talán néhányan azt mondták már arra a valamire, hogy úgyse megy. Egyszercsak mégis….!

Vagy már annyiszor láttam jártamban-keltemben, gyengénlátót, vagy mozgássérült embert, talán segíséget is kértőlem talán, valami apróságra lett volna szüksége. Tehát, én?! Hogy?! Úgy gondoltam, hogy nem vagyok rá képes. Egyszercsak mégis…..!

Szeretnénk, ha ehhez hasonló történeteket, érzéseket megosztanátok velünk, egymással. Mit jelent nektek a mondat? Nem tudok járni s nem ülhetek veszteg”

 

A Ön-Él filmklub és közösségítérről

Úgy gondoljuk, hogy az integrációt és a inkluzívitás lényegét nem elméletben, nem a szavak szintjén kell megragadni. Hanem valóságban, és tettekben. Amikor eltérő képességű emberek együtt részvesznek egy tartalmas és kötetlen programon, akkor maguktól omlanak le a falak, és külcsönösen gazdagító emberi kapcsolatok alakulnak ki.
Mindenkit szeretettel várunk egy Akadálymentes és barátságos környezetbe, tartalmas kikapcsolódásra!

A mindenség emélete

A Mindenség elmélete című film megnézése és beszélgetés róla.

Hely: Auróra 11. Budapest 1083, Magyarország.

időpont: 2017. január 3. 18:00-20:00.

LEÍRÁS:

1963-ban a hírneves Cambridge-i Egyetemen Stephen Hawking, az ifjú kozmológus öles léptekkel halad a tudomány útján, és feltett szándéka, hogy talál egy “egyszerű, meggyőző magyarázatot” az univerzumra. Saját világa is kitárul, amikor fülig beleszeret egy bölcsész lányba, Jane Wilde-ba. Ám egy szerencsétlen baleset után ez az egészséges, aktív fiatalember 21 évesen megrázó diagnózissal kénytelen szembesülni: motoros neuronbetegség támadta meg végtagjait és képességeit, amely fokozatosan korlátozni fogja beszédében és mozgásában, és két éven belül bele fog halni. Jane szeretete, támogatása és elszántsága megingathatatlan, és a pár összeházasodik. Újdonsült feleségével az oldalán Stephen nem hajlandó tudomásul venni a diagnózist. Jane arra bátorítja Stephent, hogy fejezze be doktorátusát, melynek tárgya első elmélete az univerzum keletkezéséről. Családot alapítanak, és frissen szerzett és széles körben ünnepelt doktori címével felfegyverkezve Stephen belevág legambiciózusabb tudományos munkájába, melynek tárgya az, amiből neki oly kevés adatott: az idő. Miközben a teste egyre szűkebb korlátok közé kerül, szelleme túlszárnyal az elméleti fizika határain.